Найстаріша у світі невідкупорена пляшка вина
У історичному музеї Пфальца (Німеччина) знаходиться найстаріша в світі невідкрита пляшка вина, - повідомляє видання Технології та Інновації. Ця пляшка знаходиться тут вже більше сторіччя і за довгі роки отримала свою власну назву - німці називають її Ромервайн аус Шпейер.
Каламутний вміст цієї пляшки спокійно знаходиться всередині прозорого скла вже понад 1693 роки. 1,5-літрова скляна пляшка з ручками у вигляді дельфінів була похована в гробниці Римського дворянина біля міста Шпейер. Дослідники вважають, що вона датується приблизно 325 р.
Коли в 1867 році археологи розкрили могилу римлянина, вони знайшли ще безліч інших подібних пляшок з вином. Але вони були або розбиті, або вино звідти давно випарувалося.
У більш ранні епохи, римляни кремували мертвих. Але на той час, коли була "похована" пляшка в Шпейер, римляни вже робили саркофаги. У могили також складали різні предмети побуту, що могли знадобитися померлим на тому світі, в тому числі і вино.
Старовинна скляна пляшка з ручками у вигляді дельфінів доводить, люди робили гарні скляні пляшки тисячі років тому.
Форма пляшки є доволі класичною, адже і сьогодні ми можемо зустріти пляшки, що мають дуже подібні форму та дизайн.
Вино, яке перебуває усередині пляшки в Шпейер, ймовірно, зроблено з місцевого винограду, який було посаджено під час Римського панування. У якості ароматизаторів або консервантів до вина додавали трави.
Рідина всередині пляшки складається з суцільної темної маси і молочної рідини, має осад.
Пляшка виконана надзвичайно якісно, і залишилася герметичною протягом тисячоліть. Її запечатано сургучем та покрито товстим шаром оливкової олії. Можливо це і зберегло вміст від випаровування.
Та чи можна пити те, що знаходиться в цій пляшці? На це питання відповідає співробітник музею Пфальца Кароль Раддато: «Вміст пляшки не виглядає апетитно. На мікробіологічному рівні, так: дослідники говорять, що це, ймовірно, безпечна рідина і не вб'є людину, хоча на смак воно не буде схожена вино у класичному розумінні цього слова та навряд буде смачним».
Але спробувати це вино нікому не вдасться, оскільки музей категорично відмовляється відкрити пляшку, навіть для наукових досліджень.