Українська
Українська
Русский
Русский
вул. Новозабарська 2/6,
м. Київ, 04074, Україна

Тел./Факс: (044) 501 90 44,
e-mail: office@sklo.kiev.ua

На главную Відправити листа
ПОШУК

Останні новини

Створено пляшку для вживання шампанського у космосі

26-06-2018
Створено пляшку для вживання шампанського у космосі

В меню космонавтів з'явиться космічне шампанське

До недавнього часу, коли астронавти робили щось неймовірне, як, наприклад, прогулянку на Місяці, їм доводилося святкувати успіх  лише порошковим апельсиновим соком з герметичного поліетиленового пакету. І це було доволі сумно.

Останнім часом меню космонавтів стрімко розширюється: вони  можуть насолоджуватися еспресо, віскі та іншими напоями.

А нещодавно французька компанія Mumm, яка займається виробництвом шампанських вин, створила космічне шампанське для повноцінного святкування у космосі.

Протягом багатьох років Mumm  є офіційним спонсором перегонів Формули-1. Компанія виробляє спеціальні гігантські пляшки шампанського для нагородження переможців на п'єдесталі.

Фужери і пляшка для космічного шампанського спеціально виготовлені за новими технологіями. Фантастичний дизайн допомагала розробляти космічна компанія Spade.

«Замість того, щоб розглядати невагомість як проблему,  ми поглянули на неї як на нові можливості дизайну» - говорить засновник Spade Октав де Голль. 

Як працюють новітні технології в космосі?

Використання звичайної тари на навколоземній орбіті неможливе через відсутність гравітації: ігристе вино просто прилипає до стінок  скляної пляшки. 

"Космічна" ж пляшка має стандартний об'єм, але у верхній її частині розташовано кільце, яке утримує пробку в шийці, а всередині пляшки знаходиться спеціальний механізм, який перетворює рідину в піну за рахунок вуглекислого газу.

Спеціальний посуд для вживання космічного шампанського

Замість традиційних келихів розробники запропонували використовувати мініатюрні склянки діаметром 5 см. Вони мають гостру конусоподібну ніжку без підставки. Відсутність підставки пояснюється тим, що в умовах невагомості вона точно не буде потрібною. Внутрішня поверхня сприяє утворенню поверхневого натягу, завдяки якому утримується піна. Як тільки піна потрапляє потрапляє до рота, вона тут же перетворюється на рідину, таким чином космонавт у повній мірі може насолодитися напоєм, якість якого анітрохи не поступатиметься традиційному "земному" ігристому вину.

Відео: