Технології створення скляної пляшки
У виробництві сучасної скляної пляшки домінують три технології - blow-blow, press-and-blow і NNPB (narrow neck press-and-blow).
Маючи свої відмінні риси, кожна технологія має на меті створення скляної ємності з максимальним співвідношенням міцності та легкості.
Подібне поєднання для виробників напоїв грає одну з ключових ролей при виборі тари для розливу власної продукції.
Blow-blow
Процес створення пляшки складається з двох етапів: крапля потрапляє до форми, через верхній отвір подається стиснене повітря, яке формує віночок пляшки. Потім знизу, стисненим повітрям роблять пульку. На наступному етапі пульку переносять у форму, де при вакуумі, за допомогою повітря формують кінцевий вигляд пляшки. Найчастіше цю технологію використовують при створенні пляшки з вузьким горлом.
процес формування пляшки з вузьким горлом blow-blow
Press-and-blow
Цю технологію використовують для створення широкогорлой пляшки. Принцип досить схожий з blow-blow, різниця полягає у формуванні внутрішньої порожнини на першій стадії.
процес формування широкогорлой пляшки press-and-blow
NNPB
Використання даної технології дозволяє знизити вагу пляшки і збільшити її міцність
процес формування пляшки технологією NNPB (narrow neck press-and-blow).